Skip to main content

Historie


Internationale rally van Looi 1977-1995 / Memorial rally van Looi 2015 - 

Mensen die de rallysport in België volgden in de jaren ’80 en ’90 toen de WRC’s nog niet bestonden, kennen ongetwijfeld de Rally van Looi, een provinciale rally die jaar na jaar uitgroeide tot uiteindelijk een internationale rally.
In de beginjaren was de markt van Looi (Tessenderlo) het rallycentrum. Daarna verhuisde het evenement richting Vismarkt, waar ook nu de Memorial Rally van Looi plaats vindt.

Omwille van de vele onverharde wegen was de jaarlijkse afspraak in Looi door veel piloten gevreesd,
Een aantal geliefd en door sommige zelfs gemeden. Maar voor het publiek was dit een groot spektakel. Helaas kwam aan dit mooie liedje een einde met de laatste editie in 1995.

“Helaas”, moeten ook Hans Calsius, (copiloot van de laatste wagen die op de laatste rally over het podium is gereden) en Olivier Lodewijckx (verantwoordelijke rally-radio in ‘95) gedacht hebben. Via een opgericht facebook groepje en met de hulp van enkele oud-bestuursleden, oud-medewerkers, vrijwilligers en financiële partners ontstond in 2015 de eerste Memorial Rally van Looi: een rondrit voor rally look-a-like auto’s en sportieve old- en young-timers.
Meteen een schot in de roos, want het concept was eenvoudig maar sterk: breng de sfeer van de rally terug. Het cultureel centrum het Loo werd binnen omgetoverd tot een heuse racing show. Voeg hierbij projecties van rally filmpjes uit het verleden, live rally-radio, een rally simulator, een verzorgd road-book , 130 tevreden deelnemers aan de gewaardeerde rondrit, een goede catering en je hebt een geslaagd evenement.

In 2016 maakte de memorial bijgestaan door een stralende zon opnieuw het mooie weer in Tessenderlo. Je kon enkele legendarische Belgische rally Porsche’s bewonderen, die pasten in het jaarthema Porsche. De racing show werd vervangen door een drift demo met tele-geleide schaalmodellen voorzien van een rally carrosserie. De rest van het concept bleef bijna onveranderd.
En met 150 deelnemers aan de mooie rondrit van 150 km was het alweer een succes.

Op naar het volgende jaar, 9 september 2017, want de vraag voor een derde memorial was groot. Dat bleek uit de inschrijvingen, die na één week al voor de helft volzet waren! Duiken we nog even terug de rallygeschiedenis in, dan leren we dat het automerk Opel goed was voor een aantal successen in de Rally van Looi. Exact 30 jaar geleden won Guy Colsoul -de tuner en piloot uit Landen, deze rally met een Opel Manta 400. Drie jaar later zegevierde Bruno Thiry met een heel andere Opel, namelijk een Kadett Groep A. Een oneerlijke strijd die hij onverwacht won na het uitvallen van enkele Toyota’s en Fords. Hetzelfde jaar kwam een piepjonge Freddy Loix aan de start, eveneens met een Kadett Gr.A. Graven we nog dieper in de tijd, dan vergeten we zeker niet de overwinning voor thuisrijder Patrick Snijers met een Kadett GT/E in 1979, en drie eerste plaatsen voor Jos Boon met een Kadett GT/E en Ascona i2000. Zowel Freddy Loix als Patrick Snijers gaven acte de présence op 9 september in Het Loo.
Met de gewaardeerde medewerking van Garage Exelmans Tessenderlo en een hoop inspiratie kozen we dat jaar Opel als thema. Naar ondertussen goede gewoonte stelden we enkele zeer mooie wagens tentoon in Het Loo en aanvullen deden we alweer met live rally-radio en de gekende rally simulator. We ruilden de drift demo in voor een slot racing demo. En die rondrit, daar draaide het natuurlijk om: we hadden een nieuw mooi parcours klaar van 120 km, voorzien van een tussenstop van 30 minuten op de grote markt in Diest waarna een unieke passage over de citadel van Diest volgde!

Zaterdag 8 september 2018, dag van de 4de Memorial Rally van Looi.

Inschrijven kon uitsluitend via de website, vanaf 1 april. Maximum 120 deelnemers. Het thema waar we dat jaar rond werkten was “de 3 musketiers ”, refererend naar de schitterende editie van 1988 (dat jaar 30 jaar geleden) toen de 3 legendarische piloten Patrick Snijers, Robert Droogmans en Marc Duez ten strijde trokken in Looi… en voor vuurwerk zorgden! We brengen voor de gelegenheid deze piloten terug samen naar Looi, voor de start van onze rondrit.
Animatie was er voorzien zoals bv. race-simulatoren, drift-demo, live-radio-uitzendingen, interviews met vroegere deelnemers enz.

31 augustus 2019, met het thema oud-piloten & copiloten zijn we al aan onze 5de editie van de memorial toe, een jubileumeditie waar we extra werk maakten om eind augustus er een topeditie van te maken.
Net als voorgaande jaren was er ook animatie voorzien zijn zoals bv. race-simulatoren, demo drift racing en live-radio-uitzendingen. Het evenement startte s’ morgens met het arriveren van de deelnemende wagens en om 10u00 was de start voorzien voor de eerste deelnemer op het podium voor alweer een mooie rondrit over zorgvuldig uitgekozen prachtige wegen in de wijde omgeving van Tessenderlo.

Na vijf jaar telkens mooie dag rondritten voorbehouden voor Look-a-like rallywagens en mooie sportieve old- en Youngtimers hebben wij het menu van de memorial een beetje veranderd. Corona heeft ervoor gezorgd dat de editie van 2020 helaas niet kon doorgaan maar in 2021 gingen we “back to the roots” en organiseerden we een memorial met als thema “Nacht van Looi”, een rondrit waarvan het tweede gedeelte pas in de late vooravond vertrok.

Na een geslaagde nachteditie in 2021 gingen we in 2022 terug voor een mooie dag rondrit, terug opgedeeld in 2 delen (met een totaal van 180 km) met dit jaar een ruimere pauze tussen de 2 delen zodat de deelnemers meer tijd hadden om een hapje en een natje te nuttigen en de toeschouwers alle deelnemende wagens uitgebreid konden bewonderen.
Start/podium van de 1é deelnemer was voorzien om 11u01 en de toeschouwers konden nu ook weer binnen in het CC de drift demo bewonderen, plaatsnemen in de race simulator of een koopje doen bij één van de verkoopstanden.

Luisterend naar onze deelnemers presenteren we in 2023 weer een “dag” rondrit opnieuw in twee delen met ditmaal een max. van 140-150km en een tussenpauze die korter zal zijn dan vorig jaar. Start eerste deelnemer is voorzien om 11u01 en aankomst laatste deelnemer voorzien wij rond 19u.